Floransa Sokak Yemekleri

02--ana-foto-s.jpg

Toskana tatları denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Floransa. Bunun en büyük sebebi, geleneksel birçok yemeğin bu şehirde günümüze kadar ulaşmış olması. Bu geleneksel lezzetler bazen ‘trattoria’larda ve restoranlarda, bazen de sokaklara kurulmuş ‘kiosk’larda ya da bir penceresi daima sokağa açılan; ‘vineria’larda karşımıza çıkıyor. Her türlü damak tadına hitap eden çeşitlilikteki sokak yemekleri, İtalyanların yemek ve sokak kültürüne yaklaşımını da özetler niteliğinde.

Hayatın, bazen yavaş ve keyifli bir şekilde kalabalık yemek masalarında, bazen de sokaklardaki yemek tezgahları önlerinde aktığını görüyorsunuz. Meydan ve sokaklarda geçen vakit, gündelik yaşamın büyük bir bölümünü oluşturduğundan, sokak yemekleri de sıkça tercih ediliyor.

Bu şehirde ‘street food’ birçok ziyaretçi için ‘fast food’ ya da sadece ‘atıştırmalık’ sayılırken, yerliler için günün önemli bir öğününü oluşturuyor. Bir yandan yemeklerini yiyip, bir yandan şaraplarını yudumlayarak ayak üstü sosyalleşiyorlar. Günün özetini anlatarak başlayan sohbetleri, ellerindeki sandviçi ısırdıkları anda yön değiştirip o an yedikleri yemek üzerinden farklı bir sohbete dönüşüyor. Kısacası sokak yemeği, Floransalılar için ciddiye alınacak bir konu.

Floransa sokaklarında gezerken, etrafınıza dikkatle bakın. Gözünüze muhakkak bir sokak lezzeti durağı çarpacak. Meydanlara kurulmuş ‘kiosk’larda ya da bir penceresi daima sokağa açılan ‘vineria’larda, bir elinde şarap bardağı, bir elinde ‘panino’suyla sohbet eden iştahlı İtalyanlar göreceksiniz. O an, siz de kendinizi Floransa’nın sokak yemeklerine emanet edin ve damağınıza en uygun tadın peşinden gidin.

Tarihten Günümüze
İtalyanların ‘chioschi’ dedikleri mini kiosk’larda satılan sokak yemeklerinin kökleri çok eskilere uzanıyor. Antik Roma ve Orta Çağ’dan beri, köylülerin ve işçi sınıfının sıkça tükettiği; yapımı pratik ama lezzetli bu yemekler şimdilerde bazı ünlü restoranların menülerine bile girmiş durumda. Domates sosuna bulanan ekmekler, ekmek arasına konulan etler ve o günün bulması kolay malzemeleriyle yapılan “ekmek üstü” atıştırmalıklar da bugün birçok kiosk ve restoranda servis ediliyor. Gastronomide “basit” olarak nitelendirilen geleneksel İtalyan lezzetlerini, sokaklarda karşınıza çıkan bir seyyar durak veya mini bir kiosk’ta tatmak, Floransa’nın yemek kültürünü merak edenler için eğlenceli bir özet olacaktır.

Floransa’dayken tatmanız gereken başlıca sokak lezzetleri ve bu lezzetlere ulaşabileceğiniz adresler şöyle:

03--Lantico-Trippaio-s.jpg

Trippa ve Lampredotto
‘Trippa’, İtalya’nın diğer şehirlerinde de bulunan bir tür işkembe. Floransa’da en sık karşılaşacağınız bu sokak yemeği, seçtiğiniz bir sosla ekmek arasında servis ediliyor. ‘Lampredotto’ ise sığır işkembesinin en son katmanı kullanılarak; domates, maydanoz, soğan ve kişniş ile yavaş yavaş pişirilmiş hali. Baharatlı veya pesto sosu eşliğinde çıtır ekmek aralarında sunuluyor. Floransa’nın geleneksel gastronomisinden söz edildiğinde ilk akla gelen yemek.

Roma ve Yunan tarihinde yüzyıllarca tüketilmiş olan işkembeyi, soslu ve çıtır ekmek arasında ‘panino’ (sandviç) olarak denemek isterseniz gideceğiniz adreslerden biri; L’antico Trippaio.
Piazza de Cimatori, +39 339 742 5692
http://www.lanticotrippaio.com

Trippa ve lampredotto için bir diğer adres ise I’ Trippaio di San Frediano. Bir meydanın tam ortasına kurulan bu kiosk’a saat 15:00’e kadar gelmeniz gerekiyor çünkü önünde uzun bir kuyruk oluyor ve sandviçler hızlıca tükeniyor. ‘Bagnato’ yani; ekmeğin ıslatılarak, ‘salsa verde’ veya başka bir sos eşliğinde verildiği sandviçlerinizi, plastik bardakta sunulan kırmızı şarap eşliğinde yiyebilirsiniz. Özellikle yerliler arasında popüler olan bu kiosk’ta, sosisli sandviç, hamburger gibi klasik seçenekler de mevcut.
Piazza dei Nerli

04- bollito porchetta-s.JPG

Porchetta ve Bollito
‘Porchetta’ çeşitli baharatlarla, biberiye ve sarımsakla pişirilmiş kemiksiz domuz eti. ‘Bollito’ ise 1800’lerden gelen, farklı pişirme teknikleriyle çeşitli soslarla pişirilen yahni et. Bu iki tat, sokak yemekleri denilince Floransalıların en sık tercih ettikleri arasında. Ekmek arasında soslar eşliğinde sunuluyor ve yanına kırmızı şarap veya soğuk bir bira eşlik ediyor. Lampredotto satılan tüm kiosk’larda karşılaşmanız mümkün.

08- mercato genel-s.jpg

Mercato Centrale
Mercato Centrale, Floransa’nın yerel tatlarını, sokak yemeklerini ve taze şarküteri ürünlerini bir arada bulabileceğiniz kapalı bir pazar. Buradaki tarihi dükkanların büyük bir kısmını dedelerinden devralarak torunları işletiyor. Her stantta, karşınıza farklı bir yemek çıkıyor. Merkezi bir yerde olmasından dolayı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak lezzet noktası haline gelmiş.
Piazza del Mercato Centrale – Via dell’Ariento +39 0552399798
http://www.mercatocentrale.it

Nerbone 1872 yılından beri Mercato Centrale’de yer alan tarihi lokantalardan biri. Elinize alabileceğiniz sandviçlerin (panini, bollito) yanı sıra, geleneksel İtalyan yemeklerini de, burada oturarak yemek mümkün.
08:00-14:00 arası açık, Pazar günleri kapalı.

08- La Pasta Fresca - limon aromalı ravioli-s.jpg

08-s

Pazarın 1989’dan beri makarna durağı olan La Pasta Fresca’da ise farklı çeşitlerde makarna ve ravioli bulabilirsiniz. Üzerine konulacak soslardan istediğinizi seçip, bir karışım yaptırabiliyorsunuz. Gözünüzün önünde taze makarnanın pişirilmesini ve seçtiğiniz soslarla karıştırılmasını izlemek çok keyifli.  Özellikle limon aromalı ‘ravioli’ damaklardan ve akıllardan uzun süre çıkmayacak türden.
+39 055 230 2408
07:00-14:00 arası açık, Pazar günleri kapalı

07-02-külahta-kalamar-s.jpg

Kağıt Külahta ve Ekmek Arasında Balık
Floransa’ya Ligurya Denizi kıyılarından getirilen en taze deniz ürünleri, tarihten bu yana özellikle perşembe günleri balık pazarlarında ve Mercato Centrale gibi büyük yemek pazarlarında satılıyor. Uzun soluklu bir deneyim istiyorsanız, bir restoran ya da bir osteria’da, ‘baccala alla livornese’ (Livorno Morina balığı) veya ‘gamberetto’ (karides) yemeğinizin tadına yavaş yavaş varabilirsiniz. Fakat, balıkların sokak yemeği konseptine uyarlanmış; daha hızlı atıştırmalık hali için ‘fritto’ (kızartılmış) çeşitlerini denemeniz gerekiyor. Floransa’da ve Toskana’nın özellikle sahil kasabalarında denk geldiğimiz, kağıt külah içinde sunulan kızarmış, çıtır kalamar ve midyeler deniz ürünleri sevenler için güzel bir atıştırmalık. Kızarmış balıkların ekmek arasına konularak sunulduğu, ‘pescepane’ (balık-ekmek) içinse; seyyar kiosk La Cucina di Pescepane doğru bir tercih olacaktır.
Firenze Street Food Srl,Via Arnolfo, 27 +39 331 760 1316
http://www.pescepane.it

06- I Due Fratellini-s.jpg

Panino ve Şarap Keyfi
Floransa’da sokak yemekleri denildiğinde, aklınıza yalnızca seyyar yemek arabaları veya kiosk’lar gelmesin. Önü açık olan mini ‘vineria’lar da birçok sokakta karşınıza çıkıyor. Bar önlerinde insanların almak için sıra oluşturduğu ve sonra kaldırım kenarına geçip, sohbet ederek atıştırdıkları ekmek üstü ‘crostini’ ve ‘panino’lar revaçta. I Due Fratellini de böyle vineria’lardan biri. 25 yıldır şarap-panino geleneğini sürdüren iki kardeş Michele ve Armando’nun sunduğu sandviçlerin yanında istediğiniz şarabı seçip, bardağınıza dolduruyorsunuz. Eğer çok kalabalık değilse, yemeğinize bu iki kardeşin sohbeti de eşlik ediyor. Akşam saat 20:00’e kadar açık, fakat 14:00-15:00 arası kapalı olabiliyor.
Via dei Cimatori, 38R +39 055 239 6096
http://www.iduefratellini.it

06-01 vinaio1-s.jpg

Schiacciata
‘Sciacciata’, Toskana bölgesinde tüketilen bir tür ekmek. Pideyi andırıyor fakat dışı daha sert ve çıtır, içi ise geniş gözenekli ve yumuşak. Bu ekmeği ister sade, zeytin, zeytinyağı ve kırmızı şarabınızla, isterseniz de içine koyduğunuz malzemelerle yiyorsunuz. Sciacciata’sı çok lezzetli olan adreslerin başında, 1991’den beri açık olan All’ Antico Vinaio geliyor. İçinde İtalyan salamı, enginar ve patlıcan sosu, Pecorino peyniri bulunan La Favolosa isimli sandviç mekanın favorileri arasında. Vejetaryenler için de seçenekler var.

06-01 vinaio2-s.jpg

Akşam saatlerinde, önünde uzayan kuyruk gözünüzü korkutmasın; tezgah başındaki üç delikanlının seri bir şekilde yaptıkları sandviçleri izlemek hipnoz etkisi yaratıyor ve zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorsunuz. Sandviçlerin lezzeti ise günün sonunda yüzünüzde kocaman bir tebessüm bırakıyor.
Via de Neri 74R +39 055 23 82 723
http://www.allanticovinaio.com

09- bombolone1-s.jpg

Bombolone
Floransa’dayken, insanların elinde sıkça gördüğünüz bir tatlı ‘Bombolone’. Donutun, dış kabuğunun çok daha yumuşak ve daha ince olduğu bir versiyonu gibi. Genelde sade veya limon kremalı oluyor. Bazı bombolone’lerin üzeri toz şekere bulanıyor.

09- bombolone2-s.jpg

Tarihi Pastane Cucciolo’dan, bu tatlıdan ve yanına minik shot bardaklarında sunulan Espresso’sundan alırsanız, güne enerjik başlayabilirsiniz.
Via del Corso 25 R (Salı-Pazar, 07:30-22:00) +39 055 287727

10- granita1-s.jpg

Granita
‘Granita’, Sicilya’dan (Siciliania Granita) gelen bir tat olsa da, Floransa’daki gelataria’larda (dondurmacı) ve tatlı stantlarında rastlamanız mümkün. Bol buzu şeker ile öğüterek karıştırıyorlar ve istedikleri aromayı (limon, çilek, nane gibi) ekleyerek elde ediyorlar. Görüntüsü sizde, üzerine biraz aroma eklenmiş bir avuç kar topu hissini uyandırıyor. Buz gibi olduğu için yerken dişleriniz sızlıyor. Sıcak bir günde, saatlerce Floransa sokaklarını gezecekseniz, taze aromanın etkisi ile sizi ferahlatacak bu tadı es geçmeyin.

10- granita2s.jpg

Granita ve lezzetli dondurmalarıyla, Floransalılar tarafından tercih edilen adreslerden biri: Carabe. Bu küçük dondurmacıda, özellikle Sicilya klasiklerinden limon aromalı granita ve badem aromalı ‘gelato’ denenmeye değer.
Via Riccasoli 60R (Pazartesi kapalı) +39 055 289476

11-s.jpg

Bruschetta
Özellikle, ufacık doğranmış domateslerin, nane ve sarımsağın kızarmış “ekmek üstü”ne konulmuş hali; “bruschetta”lar Toskana bölgesinde “fettunta” diye de geçiyor. Üzerlerinde kızartılmış yerel sebzeler veya salam, et gibi seçenekler oluyor.

Günü birlik gittiğimiz Cinque Terre’de de denk geldiğimiz çıtır bruschettalar hem pratik hem lezzetli bir atıştırmalık. Yine, Toskana’da birçok kasabada denk geldiğimiz kağıt külah içinde sunulan kalamar, midye gibi deniz ürünleri de çok sık tüketiliyor.  Özellikle balıkçı teknelerinin yoğun olduğu tarafa gider, denizin izini izlerseniz karşınıza sıkça çıkacak bir lezzet.

-Bone Magazine Nisan 2017 sayısından yer almıştır.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s